SAFRA KESESİ HASTALIKLARI

Safra kesesi hastalıkları arasında en sık görülen safra kesesi taşlarıdır. Daha çok, orta yaştan sonra  kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Safra kesesi taşları erkeklere oranla; doğum yapmış, beyaz tenli ve hafif kilolu kadınlarda çok daha sıklıkla görülmektedir.

Safra kesesi taşları genellikle kolesterol taşlarıdır. Bu taşlar safra kesesinin fonksiyon bozukluğuna bağlı, ritmik olarak boşalamaması sebebiyle oluşmaktadır. Safra kesesi taşları çok farklı çaplarda olabilir.  2-3 mm’den 4-5 cm’ye uzanan taşları görmekteyiz. 

Özellikle 2-3 mm boyutundaki taşlar safra yollarına düşerek pankreas iltihaplanması, tıkanma sarılığı gibi çok ciddi hayati problemlere neden olabilmektedirler. Daha büyük taşlar ise safra kesesinin kendi kanalını tıkayarak akut kolesistit dediğimiz ağrılı, ateşli bir tabloya neden olabilmektedirler. 

Safra kesesi taşlarında tedavi, safra kesesinin tamamının alınmasıdır. 30 yıl öncesine kadar konvansiyonel teknik olarak açık cerrahi yapılmaktaydı. Sağ subcostal kesi dediğimiz kesi ile açık cerrahide safra kesesi alınmaktaydı. Bu yöntemde hastanın ağrısı daha fazla olmakta, iyileşme süresi daha uzun sürmekte  ve estetik problemlere neden olmaktaydı.

Günümüzde ise safra kesesi taşlarında altın standart olarak kabul ettiğimiz yöntem laparoskopik (kapalı)  kolesistektomi tekniğidir. Bu teknikte 3 veya 4 delikten karına giriş yapılmakta ve aynı açık cerrahide olduğu gibi safra kesesi alınmaktadır.

Bu yöntemde bazen hastalar aynı gün, bazende birinci gün taburcu olmaktadır. Bu teknikte ağrı çok daha az, normal hayata dönüş çok daha hızlı ve estetik sonuçlar memnuniyet verici olmaktadır.

TAKİP EDİN
TANITIM

Diğer Hizmetler

Muayene olmak ve Bilgi Almak için Bizimle İletişime Geçin